Samåk

Att det kostar mycket att köra bil är ju ganska klart. Dock tänker man ofta inte på vad det verkligen kostar då man ju inte betalar något direkt när man åker utan det är när man tankar, byter däck, utför reparationer, betalar försäkring, räntekostnader osv ser de verkliga kostnaderna. Kollar man på det då så kostar det ungefär från 20 kr upp till 60 kr att köra en mil. Köper eller har du en billig bil kanske du kan komma undan med den låga siffran. Har du dock köpt en ny bil för ca 300 000 kr kommer det med värdeminskning att ligga någonstans i närheten av 60 kr milen.

Eftersom det kostar så mycket att köra är det en strålande idé att samåka så mycket som möjligt. Det vanligaste är att det handlar om resor till och från jobb. Har man någon som bor i närheten som jobbar på samma ställe eller i närheten och som har samma arbetstid är det perfekt att göra resorna tillsammans. 5 mil varje vardag är 25 mil per vecka. Vilket skulle kosta från 500 – 1 500 kr beroende på bil. Alltså en mycket stor kostnad som på 45 veckor per år blir 22 500 – 67 500 kr.

Kan man då åka tillsammans med någon annan skulle kostnaden direkt halveras och därmed gör man en besparing på minst 10 000 kr. Har man en dyr bil är den potentiella besparingen ännu större och för de pengarna går det att göra mycket annat skoj och bra. Är det även så att resan är längre så finns det ju ännu mer pengar att spara.

Sen är det självklart inte bara till jobbet man kan samåka. Alla gångerna man måste ta bilen och det finns andra som behöver åka till samma ställe så sparar man pengar på att samåka.

Inga svar på “Samåk”

Lämna en kommentar

Namn:
E-mail:
Webbsida:
Kommentar: