Nybörjarguide till sparande – Tips

Det finns saker som är bra att tänka på och som underlättar när man först börjar se över sitt sparande. Det finns även saker man bör undvika och sådant som man ska tänka på i övrigt. Här går vi igenom lite olika bra saker som kan hjälpa dig att komma igång.

Tips när man ska spara

Det är svårt att ge allt för konkreta tips eftersom sparande är något som är ganska personligt men jag ska försöka komma med en del lite mer allmänna tips och saker man kan tänka på.

Sprid dina risker – Ifall du väljer att investera dina pengar i exempelvis aktier och fonder etc är det viktigt att sprida riskerna. Lägg inte alla ägg i samma korg helt enkelt. Du bör ha en balanserad portfölj där du har en del pengar i mer säkra investeringar och kanske prova något som ger lite högre avkastning men också har lite högre risk. Ett investeringskapital måste man alltid vara beredd att förlora men sparpengar vill man gärna inte bli av med, så att vara lite extra försiktig är bra.

Fundera på vad du vill spara till och lägg upp en plan – Allmänt sparande inför framtiden är bra men ibland sparar man också till något mer specifikt. Det är bra att ha en plan för hur man vill sköta sitt sparande och det är bra att ha vissa mål när det gäller avkastning etc. Försök sätta upp mål för hur mycket pengar du ska spara varje månad och även investeringsmål, det hjälper dig att hålla fokus och gör att du måste vara lite mer aktiv. Du behöver inte lägga allt för höga mål i början utan var realistisk. Det är bättre att spara en del och lyckas hålla igång sparandet än att satsa för högt och känna att det inte går vägen.

Man måste börja någonstans – Har du inget organiserat sparande är det en bra idé att försöka få ordning på det. Det är dock inte alltid lätt att veta var man ska börja eller hur man ska gå till väga. Ifall du behöver någonstans att starta kan du helt enkelt skapa ett nytt konto, t ex via din Internetbank och kalla det för sparkonto. Det kan vara ett konto med fria uttag (som då inte har den bästa räntan) och som kanske inte i längden är det bästa sparkontot, men det funkar till en början. Sätt in en viss summa varje månad på det kontot och låt dem vara ifred. Efter ett tag har du fått en liten grund till ditt sparande och du börjar känna att det faktiskt händer något.

Budget hjälper dig hitta pengar – Förhoppningsvis har du någon form av budget för din privatekonomi, där du kan se dina inkomster och få en bra överblick över alla dina utgifter. En sådan bör man ha för att ha koll på hur mycket pengar man har över varje månad och för att kunna se var det finns onödiga utgifter etc. En sådan budget hjälper dig rent allmänt men är även bra för ditt sparande. Du kan hitta sätt att spara lite pengar för att få mer över till sparande och du kan även lägga in sparandet i din budget för att se hur mycket du har råd att spara. Det hjälper att ställa upp det hela så att man kan se exakt hur pengarna fördelas.

Spara istället för att låna – Visst är det ofta lockande att köpa någonting nu direkt istället för att vänta tills det är lite bättre med ekonomin. När man vill ha något, vare sig det är en ny mobil, en vinterjacka eller en ny bil, är det ofta svårt att hålla sig och vänta med köpet tills man har tillräckligt mycket pengar i fickan för att köpa det rakt av. Det är lätt hänt att man väljer att köpa på avbetalning eller att låna pengar för att få råd bara för att den möjligheten finns. Man skjuter upp betalningen framför sig och tänker att det löser sig. Det är dock en klart bättre idé att spara ihop pengar till något innan man köper det. Det är mindre riskabelt, det är billigare och det är. ekonomiskt ansvarsfullt. Visst får man vänta längre på att få sin nya sak, men det är inte värt att riskera hela sin ekonomi för en pryl.

Vad man inte bör göra

Tips som hjälper dig komma igång med ditt sparande är bra men ibland kan man även behöva lite tips på vad man inte bör göra och vad man ska tänka på när man börjar spara. Undvik fällorna och kom igång med ditt sparande på bästa möjliga sätt.

Sikta inte för högt – När man börjar med något nytt har man ofta stora förhoppningar och det är lätt att sätta för höga mål. Det viktiga när du sparar är inte att spara jättemycket pengar varje månad utan att du sparar en rimlig summa i förhållande till dina ekonomiska möjligheter. Du kan inte spara mer pengar än det finns utrymme för, det leder bara till att du får problem att få ekonomin att gå runt. Sätt upp realistiska mål och se till att uppnå dem. Det känns alltid bra att uppnå ett mål och det är bättre att lyckas med ett rimligt mål än att misslyckas med ett orealistiskt mål.

Spara i början av månaden – Ett bra tips är att inte vänta till slutet av månaden med att lägga undan pengar till sparande. Ifall man tänker att man ska se hur mycket pengar som finns kvar i slutet och lägga undan dem blir det tyvärr ofta inte mycket kvar. Se istället till att lägga undan pengar direkt efter att lönen kommit in. Se sparpengarna som en räkning så som hyran, som ska “betalas” innan du kan använda pengarna till nöjen och annat. Du kan lägga in en automatiskt överföring till ditt sparkonto så slipper du fundera på det.

Ta det inte i fel ordning – Om du börjar få till ett visst sparande ska du först se till din ekonomiska buffert. Det är inte lika kul att lägga undan pengar till en buffert som bara används vid ekonomiska nödlägen som det är att spara pengar till en semesterresa men man måste prioritera. Har du ingen buffert eller en alldeles för liten buffert är det väldigt viktigt att börja med att spara till denna. Skulle du råka ut för något som innebär en stor kostnad eller bortfall av inkomst kan det leda till att du inte får ekonomin att gå runt, vilket i sin tur kan leda till ännu större ekonomiska problem när du inte har råd att betala räkningar etc. Se därför till att börja i rätt ände och skapa en säkerhet innan du börjar spara till “roliga saker”.

Misströsta inte – Det kan ibland kännas som en väldigt tuff uppgift att spara pengar, speciellt om man har ett litet utrymme för sparande i sin ekonomi. Sparar man bara några hundralappar varje månad så tar det mycket lång tid att få ihop en större summa pengar. Man får inte se sparandet som ett oöverstigligt hinder som finns utom räckhåll utan måste vara lite optimistisk.

Ifall du har ont om pengar och inte har något sparande så är steg ett att börja spara något, även om det är litet. Allting är bättre än inget. Sätt ett första mål som är lågt, t ex att få ihop 3000 kr på ett sparkonto. När du klarat detta sätter du ett nytt mål som är lite högre, t ex 8000 kr och så vidare.

Ifall du känner att det finns väldigt lite pengar att spara kan du försöka se över din ekonomi i jakt på sätt att spara in kostnader, så att det finns lite mer pengar över varje månad. Kan du gå från 200 kr till 400 kr är det inte en jättestor ökning pengamässigt men det är en stor procentuell ökning av ditt sparande.

Gå vidare till Nybörjaguide till sparande – Sammanfattning

Inga svar på “Nybörjarguide till sparande – Tips”

Lämna en kommentar

Namn:
E-mail:
Webbsida:
Kommentar: