Min version av Live below the line

Nu är det ett ganska bra tag sedan det var i ropet med utmaningen som kallades för Live below the line. Kort kan man säga att denna utmaning gick ut på att en person skulle äta mat för 1,5 dollar per dag i fem dagar. Vilket för oss här i Sverige blir ungefär 50 kr totalt, vilket ska vara gränsen för hur mycket någon som räknas som extremt fattig har att spendera på mat. Sen så kostar mat osv mer i landet här så det kanske är mer rimligt att räkna med 65 kr totalt för veckan om man ska vara likvärdig. Det som var extra svårt med denna utmaning var att man även skulle köpa all mat för just detta pris. Alltså inga jättestora paket av något då de helt enkelt blir för dyra.

Dock gillar jag inte riktigt detta med att man måste köpa all mat för detta pris då det inte känns realistiskt. Ett väldigt bra exempel är knäckebröd. Ett enkelt paket Husman kostar runt 8 kr men ett dubbelpaket kostar runt 9 kr. Att då bli tvingad att köpa det mindre bara för att man inte får handla för mer än den summan känns fel. Har man det dåligt ekonomiskt gäller det ju verkligen att hitta sakerna med låga kilopris. Havregryn är ytterligare en sådan sak där kilopriset är extremt mycket högre för ett mindre paket. Och i Sverige är det ju normalt aldrig så att man verkligen får så lite pengar i fickan varje veckan utan du får pengar per månad istället och kan därmed köpa paketen som är lite dyrare i kronor vid köpet men som räcker mycket längre och därmed blir billigare på sikt.

Därför har jag ändrat så att jag istället räknar ut portionspriser på det jag äter. Men då dessa kommer att bli lägre tack vara paketens storlek så har jag sänkt min totala budget till 50 kr istället. Jag kommer att räkna med nästan alla saker i priset också. Det är bara saker som salt, peppar och några få kryddor. Kommer inte att använda en massa avancerade kryddor för att ge smak utan det är bara de mest grundläggande. Totalt handlar det ju inte om några större summor då man tar väldigt små mängder varje gång.

Man ska inte förvänta sig att maten jag kommer att äta dessa dagar är någon speciellt spännande mat utan det handlar ju mer om hur lite mat faktiskt kan kosta om det är en tajt budget som gäller.

Dag 1 – Måndag

Risgrynsgröt till frukostDet kommer med största sannolikhet att bli frågan om enbart två mål mat varje dag då allt annat är extremt svårt att få in i budgeten. Denna dag blev det till frukost risgrynsgröt som är köpt på tub. Jag har inte gjort någon större uträkning på att göra det själv jämfört med att köpa färdig men jag har svårt att tro att det blir direkt billigare att göra det själv. Till denna gröt fick jag 1 dl mjölk, sedan några korn socker och lite kanel. Skulle tippa på att jag i normalfallet använder ungefär dubbla mängden mjölk men då är jag nog ganska glad i det också. En dl fungerade utan problem även om jag inte hade haft något emot lite mer. Priset för detta var 4,28 kr. Gröten kostar 3,50 kr och mjölken 78 öre. Och det är ju faktiskt ganska gott också vilket är trevligt när man ska försöka äta mat. Sedan ger det ju även trevliga tankar som går åt julens tecken vilket ju knappast kan skada.

Klassiska makaroner och köttbullarTill middag blev det sedan en riktig klassiker i form av makaroner och köttbullar. Kött som normalt är väldigt svårt att köpa för en lite budget men som jag nu klarade av då jag räknar på portionspriser. Paketet köttbullar som jag köpte är på ett kilo och jag tog enbart fem stycken till maten nu vilka väger 74 gram som blir 2,15 kr. När det gäller pastan så blev jag tvingad att köpa ICA Basics snabbmakaroner. Jag som normalt köper ICA Basic för en del varor som jag tycker är helt okej men inte gör det för pastan då jag hade testat dem en gång och inte gillat vad jag åt. Ska sägas att jag faktiskt blev överraskad nu över att de var bättre än vad jag trodde de skulle vara. Det stora är dock att jag var tvingad att köpa snabbmakaroner för de kostade ungefär en krona mindre per kilo än näst billigast som var spagetti. Snabbmakaroner som jag normalt har en mycket stark avsky mot. Det kommer liksom inte in i mitt hem. Pastan kostade iaf 1,13 kr och ketchupen som jag åt till gick på 54 öre. Självklart drack jag vatten till då det ju inte finns något billigare att dricka. Det totala priset för middagen blev därmed 3,82 kr.

Första dagen avklarad därmed när det gäller mat och jag har klarat att bara äta för 8,10 kr. Alltså näsan två kronor under den tänkte budgeten. Har även utan problem klarat mig på denna mat och det är ju viktigt då tanken ju inte direkt är att man ska gå hungrig hela veckan. Får se om jag lyxar till det med mat för någon krona mer i morgon ;) Fast troligen inte då jag gärna kommer in under budget.

Inga svar på “Min version av Live below the line”

Lämna en kommentar

Namn:
E-mail:
Webbsida:
Kommentar: