De första veckorna har passerat

Några veckor har nu passerat för mig och mitt sparande och precis som förväntat har jag ännu inte blivit rik direkt. Det första valet var ju egentligen på vilket sätt jag skulle börja spara. När jag höll på med en del sparande för ca 6 – 7 år sedan eller något sådant var det mycket aktier jag höll på med. Nu när jag skulle börja dra igång igen kändes det därför som det logiska stället att fortsätta på. Men det har inte riktigt blivit så iaf.

Ahhhhh!!!!

Innan när jag sparade bodde jag hemma hos mina föräldrar som också höll på med detta och då kunde jag dels få tips från dem och sedan läsa i olika tidningar som de hade om bra tips. Nätet fanns självklart att tillgå och det använde jag ju också. Nu när jag inte bor hemma så hade jag bara nätet att tillgå och då kändes det helt plötsligt lite svårt att bara dra igång och hitta de där aktierna som man verkligen tror på. Det blev liksom lite brain overload där ett tag.

Det bidde lite fonder

Därmed blev det att jag på tips av en vän köpte in mig i några fonder. Fonder som förhoppningsvis stabilt kommer att gå upp och detta på längre sikt. Jag köpte faktiskt in mig för några hundra kronor på en aktie med det var lite på skoj då det är ett företag som tillverkar dataspel som jag verkligen gillar och där aktierna nu ligger lågt. Tycker att man måste ha lite utrymme för att göra lite roliga investeringar också, självklart ska man inte göra det med några större summor men en sådan där liten summa som egentligen inte spelar någon roll kan jag allt unna mig i en liten rolig aktie. Hade ju inte köpt aktien om jag inte trodde det fanns någon chans för ett positivt resultat men jag granskade dem kanske inte jättenoga direkt.

Eftersom jag fortfarande känner mig så pass ny i detta så kommer jag inte att säga vad det var för några aktier eller fonder som jag köpte. För jag vill verkligen inte att någon ska gå in på denna sida och ta mitt tips som något proffstips och sedan köpa en massa och förlora några pengar. I framtiden kanske jag kommer att säga vad jag har köpt in, för det handlar inte om att jag vill hålla det hemligt utan det är bara att jag är en nybörjare. Hur det går med pengarna så om det är upp eller ned kommer jag dock att skriva ut.

Det ska bli aktier

Grundtanken är fortfarande att ge mig in mer på aktiemarknaden den närmaste tiden. Ska börja att kolla runt lite så att jag kommer in i det hela igen då det lär bli lättare att ta bra beslut då. Är ju heller inget fel alls att spara pengar i fonder, risken är ju generellt klart lägre än att köpa pengar i aktier direkt. Chansen att få till de där riktigt stora hittarna är kanske inte lika stor men så anser jag heller inte att ett sparande ska gå till.

Riskfördelning

Bättre är då att dela upp sitt sparande i olika delar. En grunddel där man har en förhållandevis låg risk och sedan en eller flera andra delar där riskerna är större. Viktiga är bara att det är “bonuspengar” som sparas med större risk. Skulle det t ex vara så att man sparar pengar till ett körkort eller något annat viktigt men inte bara vill ha dem liggande på ett sparkonto med nästan ingen ränta är ju en trygg fond ett mycket smartare alternativ än någon högriskaktie.

När jag har byggt upp ett sparande som börjar komma upp i en lagom summa (vilken har jag inte funderat så noga på) kommer jag även att börja satsa en del av pengarna på lite mer riskfyllda saker. För vem vill inte hitta den där aktien som säljs för 2 kr och sedan efter något år ligger på 100 kr?

Inga svar på “De första veckorna har passerat”

Lämna en kommentar

Namn:
E-mail:
Webbsida:
Kommentar: