Dags att börja spara lite

Det är nu några år sedan jag köpte huset jag bor i nu och då rök ju allt vad sparade som fanns. Tack vare att jag hade sparat upp ganska mycket tidigare kunde jag komma undan topplån helt och hållet. Men nackdelen var ju att jag inte hade några sparade pengar längre. Hus har ju också en tendens att kosta en del i början plus att min lön varit lite låg de senaste åren. När man flyttar hemifrån där man bara levde i ett litet rum inser man att det krävs ganska mycket saker för att fylla ett helt hus. Alltså har jag inte kommit igång ordentligt med sparande, vilket är något som man absolut ska göra. Ett sparande som innebär en bra buffert är en grundpelare i en god och trygg privatekonomi.

Tiden är inne

Men nu känns det som att det finns läge för detta, något som utan tvivel är trevligt. Nu är det inga större summor som det kommer att handla om i början men det är inte det viktiga heller utan det är att komma igång. Hittade t ex 166 kr på mitt Aktiedirektkonto och det är ju ingen stor summa direkt men några kronor iaf. Börjar med att sätta in några tusen kronor och sedan ett månadsspar på 1 000 kr. Att ha pengar som dras från kontot direkt i början av en månad är ett smart tips då man ju inte har möjlighet att spendera dem på annat.Dags att börja spara i aktier och fonder Du kommer ju inte ens att märka att pengarna försvinner från kontot förhoppningsvis.

Har du sedan inte möjlighet att spara mer än 100 kr varje månad så är det fortfarande bättre än att inte spara något alls, kanske kan du öka upp sparandet efter ett tag till 200 kr per månad. Sedan bara fortsätta uppåt med sparandet när det finns möjligheter. En sak som iaf är säkert är att det är svårt att ha för mycket sparade pengar. Frågan är ju bara egentligen vad pengarna ska vara investerade i.

Litet sparande kan ge stora pengar

Sparandet just nu skulle alltså bara vara 12 000 kr per år men det är ju iaf en liten summa och alla vet ju att de där små bäckarna även kan bli stora grejer. Sparar du t ex 1 000 kr varje månad i 10 år och har en årlig avkastning på 8 % så finns det nästan 260 000 kr på kontot när denna tid gått ut. En avkastning som inte på något vis är omöjlig att få om man tänker till lite, har man tur går det att få den mycket högre än så också men det ska man ju inte ställa allt för stora förhoppningar till egentligen.

Exakt hur mitt sparande kommer att se ut har jag inte riktigt funderat så noga på ännu. Det troliga är dock att det blir en blandning av lite långsiktiga fonder och aktier som jag hoppas göra en snabb och otroligt stor vinst på. Sedan tidigare har jag haft en förkärlek för lite billigare aktier där ju saker och ting kan hända ganska snabbt. Både stora risker och stora möjligheter vilket jag inte har några större problem med.

Nybörjare, vilket ju passar

Säkert är mitt tänk något som nybörjare håller på med och det är inte fel det heller för vi är ju alla nybörjare någon gång. Detta är ju liksom inte en sajt som de rutinerade aktiespararna går in till för att få en massa tips och det är heller inte tanken att det ska bli det. Sajten är ju tänkt mer för dem som är i början av att tänka lite mer ekonomiskt. Därför är det bara bra att visa hur en nybörjare tänker för det blir ju lättare för någon annan att då också komma in i sparandet.

Vi får se lite hur det går med mitt sparande men så länge som det inte går helt åt pipan så att jag skäms för det hela så ska jag här försöka att rapportera hur det går och vad jag lär mig med tiden. De lärdomarna som jag sedan drar hoppas jag att ni som besöker sajten också kan ha nytta utav. Vet jag att jag ska skriva om det hela så lär jag ju inte ta sparandet på mindre allvar heller vilket säkert är bra för min ekonomi och det är ju en trevlig bonus.

Inga svar på “Dags att börja spara lite”

Lämna en kommentar

Namn:
E-mail:
Webbsida:
Kommentar: