Dag 5 och summering av utmaningen

Då var det dags att räkna ihop allt från mina fem dagar med att äta för lite pengar. Målet var alltså att äta mat i fem dagar för mindre än 50 kr när jag har räknat ut vad varje portion kostade. Jag såg även till att inte köpa orimliga mängder av något som hade inneburit att jag varit tvungen att slänga saker vilket ju är extremt dåligt ur ett ekonomiskt perspektiv. Alla paket som jag köpte är sådana som antingen håller i princip hur länge som helst exempel pasta eller sådant som går åt på några dagar eller kan frysas in.

Den sista dagen innebar en frukost för mig med bara två av mina minibaguetter som har blivit standard att ha till det mesta denna vecka. Med tanke på att de kostar 32 öre stycket så får man helt enkelt mycket för lite pengar. För att få smak på dessa hade jag på lite kaviar och då som vanligt i ett väldigt tunt lager. Totalt kostade min frukost därmed 1,14 kr vilket är fullt överkomligt.

Det har även fungerat bra att bara baka mina baguetter halvfärdiga när jag gjorde degen. Hälften av de som jag inte åt upp vid första tillfället slängde jag inte i kylen och de andra i frysen. Sedan har jag bakat klart dem i ugnen vilket har gjort att brödet hela tiden har känts färskt. Och vi vet ju alla hur mycket godare det är med nygräddat bröd än sådant som legat ett tag.

Till middag denna dag blev den en repris från middagen från måndagen vilket innebar snabbmakaroner (tyvärr billigare än andra varianter) med fem köttbullar till och lite ketchup. En middag som jag ganska ofta annars också äta men då självklart med några köttbullar mer och inte snabbmakaroner. Gott är det iaf och det kostar inte många kronor utan summan blir bara 3,82 kr för middagen. Totalt sista dagen åt jag alltså för 4,96 kr vilket inte är något man kan klaga på allt för mycket.

Summering av veckan

När jag räknar ihop alla dagar i denna vecka kommer jag alltså fram till att jag ätit för 39,20 kr. Alltså nästan 11 kronor mindre än vad min budget tillät mig att äta för. Maten jag har ätit är ju inget för den som är ute efter extremt häftiga matupplevelser men det är mat som det skulle gå att leva på utan problem.

Visst har jag saknat att äta vissa saker men det är något som man helt enkelt inte har lyxen att göra ifall det inte finns några pengar att äta för. En dag sprang även kostnaderna för mig iväg till nästan 12 kr utan att jag  trodde att maten jag åt var något speciellt dyr. Det är helt enkelt väldigt lätt att kostnaden drar iväg en del ifall man inte tänker hela tiden på allt.

Skulle en person äta för samma kostnad som jag per dag i en månad hamnar vi ungefär på 235 – 240 kr totalt beroende på antal dagar i månaden. Detta är ju väldigt långt under den summa som Konsumentverket säger är normalt för en person att äta för. Sen är det kanske inte realistiskt att äta för så lite pengar som jag har gjort nu. Om budgeten t ex låg på 15 kr per dag istället för 10 som nu skulle detta göra en väldigt stor skillnad i vilken mat som kan ätas. Då skulle det gå att få till riktigt bra mat faktiskt och vi pratar fortfarande bara om att spendera 450 kr på mat i månaden.

Något som denna vecka iaf väldigt klart visar är att ifall en person vill spara in pengar på mat går detta väldigt enkelt. Genom att tänka efter kan de allra flesta av oss sänka månadskostnaden kraftigt och då fortfarande få bra mat i magen.

Inga svar på “Dag 5 och summering av utmaningen”

Lämna en kommentar

Namn:
E-mail:
Webbsida:
Kommentar: