Bäst före datum

Tyvärr slängs det alldeles för mycket mat i detta landet. Viss mat som har blivit för gammal är det ju inget att göra åt (gäller att undvika att den blir för gammal bara) men det finns mycket mat som slängs som egentligen inte är dålig alls. Att slänga mat innan den äts upp är bara ett stort slöseri med pengar.

Bäst före datum är bara det datum som tillverkarna säger att maten med säkerhet kommer att hålla till om den förvaras på ett bra sätt. De har då normalt lagt till lite marginal på detta datum. Mat håller normalt ett bra tag efter detta utsatta datum. Tar du mjölk t ex kan den rätt förvarad hålla i en vecka eller mer efter bäst före datum. Tar du konserver så håller de normalt i flera år efter bäst före datumet har gått ut.

Det du ska göra är att öppna produkten och sedan först titta och lukta för att efter det smaka på varan. Är det inget fel på några av dessa delar kan du äta det utan problem.

Kom bara ihåg att det är skillnad på bäst före datum och sista förbrukningsdag. Sista förbrukningsdag är ett datum som du ska gå efter då mat som passerat förbi denna dag inte räknas som nyttig att äta längre. T ex finns ett sådant datum normalt på köttfärs. Så om du har något med ett bäst före datum så smaka av men om det är en sista förbrukningsdag som passerat ska det slängas.

Inga svar på “Bäst före datum”

Lämna en kommentar

Namn:
E-mail:
Webbsida:
Kommentar: