9 tips för dig som vill spendera mindre på kläder

Något som i princip vi alla använder hela tiden är kläder och därför blir dessa naturligtvis en ganska stor del av budgeten om man inte ser upp. Här ska jag slänga iväg några snabba tips för dig som vill dra ner på dina kostnader för plagg av olika slag.

1. Kolla rätt butiker först

Att hitta snygga kläder i de dyra butikerna är ofta inte speciellt svårt och därför är det lätt att man går till dessa först och letar, men detta är fel väg att gå. Börja istället med att kolla i lågprisbutikerna och se om du inte där kan hitta något bra. Visst är det svårare att hitta snygga och bra kläder i dessa butiker men det är fullt möjligt och de kostar då betydligt mindre.

2. Kvalitetskläder

Visst låter det lite konstigt att man ska köpa kvalitetskläder då dessa ofta kostar mer när det är sparande man är ute efter. Men det är ofta så att kläder av god kvalitet håller betydligt längre och därmed blir kostnaden på sikt lägre än ifall du köper billiga som inte håller ordentligt.

Sen ska sägas att kvalitet på ett klädesplagg inte alls är samma sak som att det ska vara dyrt. Det finns många dyra plagg som inte alls håller ihop för användning ofta.

3. Var försiktig med dina kläder

Det är ganska uppenbart att man t ex inte ska ge sig ut med de fina skorna när det är slaskigt ute men detta är inte allt som gäller för dig som vill ta hand om dina kläder. Tvättning av kläder är väldigt viktigt för hur länge de ska hålla.

Följ därför tvättinstruktionerna noga och se till att du inte blandar rött med vitt osv. Sen ska du heller inte tvätta kläderna för ofta då det sliter varje gång du gör det.

4. Försök att inte vara allt för trendig

En sak som är säker är att trender kommer och går. Tittar vi tillbaka i tiden finns det väldigt många klädstilar som vi numera inte alls skulle kunna tänka oss. Vill du då försöka att hålla nere kostnaderna för kläder gäller det att inte köpa det allra senaste.

Välj istället kläder som är snygga men som inte sticker ut så mycket. Dessa kommer du med stor sannolikhet kunna ha i många år utan att det ser konstigt ut. Visst kommer du inte att ha det allra senaste men denna tid går ju snart över och då passar dina kläder in bra istället.

5. För barnkläder gäller typ tvärtom

Barn växer väldigt snabbt vilket gör det dumt att köpa allt för ”bra” kläder till dem. Visst ska du inte köpa allt för dåliga kläder men det finns väldigt få att köpa i detta land som inte håller för ett antal tvättar iaf. Det troliga är att de växer ur dem långt innan de går sönder. Om du planerar att skaffa flera barn kan det dock vara idé att köpa lite bättre kvalitet.

6. Släkt och vänner

Om du har släkt och vänner som har fått barn tidigare än dig finns det stor chans att dessa har kläder över som de inte längre har någon användning för. Kläder som du kanske kan få donerade till dig eller köpa in för en billig penning.

7. Lågsäsong

Försök att ligga en bit framåt i ditt tänkande då detta kan spara dig pengar. Behöver du t ex en ny vinterjacka är det billigast att köpa in denna när våren börjar att komma. Butikerna vill då bli av med de kläderna som inte passar in för den kommande säsongen och rear därmed ofta bort resten. Att ha kläder liggande i lager i ett halvår är inget de vill direkt.

Detta gäller för i princip alla kläder som är kopplade till någon säsong. Vilken klädbutik vill t ex sälja badshorts mitt i vintern?

8. Se upp med reor

Vi har tipsat om att du ska köpa kläder på rea och det stämmer utan tvekan. Men bara för att det är rea på något så betyder inte det att du ska köpa plagget. Köp fortfarande bara det du behöver, skulle du köpa två plagg för halva priset och det sedan visar sig att du inte hade någon användning för det ena så har du ju faktiskt inte sparat något alls.

9. Bestäm hur många plagg du ska ha av varje typ

Ett smart sätt för dig att hålla nere på antalet plagg du har är att sätta upp en gräns för hur många du ska ha av varje sort. Bestäm dig för att du ska ha X antal jeans och strumpor t ex. Sedan får bara köpa nya när något av de tidigare har gått sönder eller är oanvändbart av annan anledning. Detta är ett mycket bra sätt för att få ned kostnaderna.

Inga svar på “9 tips för dig som vill spendera mindre på kläder”

Lämna en kommentar

Namn:
E-mail:
Webbsida:
Kommentar: